Приветствую тебя, читатель! ;)

В этом блоге ты не найдешь последних новостей, стебных видео или фото, слетен, и прочей мишуры, которую можно раздобыть в Гугле. Впрочем, не только в Гугле.) Публикую здесь скромные труды своего творчества, наблюдения, переживания и, просто, жизненные истории. Как и сказано выше - душевненько о наблюдаемом.

Ритм блога: Сплин - "Конец прекрасной эпохи" (Бродский)

понедельник, 14 мая 2012 г.

В преддверии Евро-2012

Гуляя вчера по Крещатику, проходила мимо КМДА. Бросила взгляд на стенд с отсчетом времени до Евро-2012 и ужаснулась. -  Всего 20 с лишним дней до вселенского позора. О том, что наша подготовка к чемпионату еле тянет на троечку, говорят уже давно. Нас систематически расстраивают недостроенные дороги, бешеные цены на отели, изуродованный Андреевский... Однако мы часто упускаем из виду еще один "маленький" нюанс: как отражаются все эти стройки-перестройки на нашей экологии. В преддверии Евро делюсь собственными наблюдениями, опубликованными пару месяцев назад на портале КліматІнфо (climateinfo.org.ua). Сравнивала подход британцев к организации летних Олимпийских Игор - 2012 нашей доблестной власти к футбольному чемпионату. Судите сами... (материал на украинском языке)

Великі ігри 2012 та довкілля



Не так давно Україну та Польщу обрали господарями Чемпіонату Європи з футболу, що стартує в червні цього літа. Відбулося жеребкування, визначили команди-супротивники, обрали талісмани, розпочали масштабні приготування. Про Євро-2012 нагадують ледь не кожного дня, та, окрім футбольної феєрії, цього літа відбудеться ще одна вагома подія в спортивному житті — ХХХ олімпійські ігри.
Чергові змагання найкращих світових спортсменів пройдуть у Лондоні з 27 липня до 12 серпня. Одразу ж після них стартують параолімпійські ігри, що проходитимуть з 29 серпня до 9 вересня. Нещодавно британські урядовці офіційно заявили, що всі необхідні приготування вже проведено, тож Лондон готовий зустріти світові збірні та їхніх вболівальників. Проте одна справа - звести чималі стадіони та безліч готелів для туристів, і зовсім інша — передбачити, чи не зашкодять ці приготування місцевій еко-системі. Члени оргкомітету переконані, що не зашкодять.
Невеличкий звіт про еко-підхід організаторів ігор можна знайти на офіційному сайті змагань:www.london2012.com. Один з екологів, залучених до проекту розбудови Олімпійського Парку, Кім, розповідає: “З однієї з річок біля парку ми виловили й перемістили до штучних водойм багато видів риб. Всі водойми - на території природного заповідника. Тим часом ми очистили річку від інвазивних (агресивних) видів. Тож після закінчення змагань рибу повернуть до річки з очищеним та оновленим водним середовищем”. Однак переселення риби - це лише частина програми, інша справа — відповідні умови для місцевої флори.
“На території Північного парку (зона розігріву під час змагань) ростуть кленолисті платани, які, - продовжує Кім, - перебувають під державним захистом. Ці дерева росли тут упродовж кількасот років, тож у наших інтересах зберегти їх якнайбільше у будь-який спосіб. Ми створили розплідник, де розмістили паростки тих дерев, які планують вирубати в рамках підготовки спортивних зон. Серед них, наприклад, біла та ламка верби. Після олімпіади їх буде пересаджено в рамках кампанії з озеленення території”.
Взагалі, підготовка Олімпійських ігор в Лондоні відбувається за цілою стратегією Сталого розвитку, що включає, окрім збереження біорізноманіття, вплив на зміни клімату, здорове середовище, зменшення шуму і пилового забруднення, пішохідні маршрути, та використання існуючої інфраструктури.
Такі заходи відбуваються з метою вберегти природні надбання від втручання людей. Варто зазначити, що олімпійська екологічна кампанія розпочалася заздалегідь - ще у 2007 роціТож не дивно, що зону змагань підготовлено належним чином і більшість зруйнованих насаджень відновлюють. Так, золотий призер олімпіади Джонатан Едвардс долучився до еко-акції, під час якої було посаджено 20-річний дуб у центрі  Олімпійського парку. Цікаво, що різноманітні еко-заходи відбуватимуться й під час змагань. Наприклад, 22 липня відбудеться акція “Нічний світ” (Nightworld), організована міжнародною організацією з екологічної освіти. Усі охочі зберуться вночі на визначеному місці, де прослухають відповідні лекції й ознайомляться з презентаціями екологів. Для цього дійства обрано саме темну частину доби, адже так можна зацікавити більше молоді.

Зовсім по-іншому, на жаль, проходить підготовка до Євро-2012 в Україні, зокрема в Києві. Жахливою новиною, яка ще восени облетіла весь світ, стало масове винищення в українській столиці бездомних собак.  
У мережі з’явилися фото, де чотирилапих безхатченків спалювали. А невдовзі в Києві було   затримано молодого вбивцю собак, який запевняв суд, що це, на його думку, єдине дієве рішення проти зростання популяції вуличних псів. Звісткою про таке неабияк обурилася світова громадськість. Зокрема, в Німеччині захисники прав тварин пікетували українське посольство, а згодом продемонстрували петицію Європейській асоціації захисту тварин і природи з 500 тис. підписів. Посол асоціації — Її Королівська Високість принцеса Майя фон Гогенцоллерн -   зустрілась із заступником голови КМДА Олександром Мазурчаком і запропонувала допомогу в реалізації проекту зі стерилізації собак. “Ми хочемо приїхати сюди з командою лікарів з пересувними спецавтомобілями. Ми також можемо навчити українських ветеринарів нових та ефективних методів стерилізації”, - заявила принцеса. Пан Мазурчак висловив готовність до співпраці та запевнив, що жоден собака не стане об’єктом антигуманних дій.

Та страждають не лише тварини, але й рослини. Щоб розширити територію аеропортів, мережу доріг та зону гостинності поблизу НСК “Олімпійський”, буде вирубано дуже багато дерев.Точну кількість не ризикує назвати жоден чиновник, та цікавим є інший факт: за розпорядженням Кабінету Міністрів уряд має виділити необхідну суму грошей на відновлення знищених насаджень (окрім тих, що росли на території НСК, - щодо них є окреме рішення). Райони вирубки мають бути згодом засаджені новими деревами. Тільки от більшість технічних робіт уже давно закінчено, а на місцях їх проведення, замість свіжих насаджень, бачимо розриті тротуари, купи сміття й поодинокі пеньки на місці колишніх кленів та каштанів. І це - в столиці! І це в той час, як до чемпіонату залишилось декілька місяців! І це саме тоді, коли в України з’явився реальний шанс гідно себе представити світовій громадськості!
Поки самі організатори Чемпіонату Європи не дуже переймаються охороною довкілля, компанія Кока-Кола ініціювала молодіжний волонтерський проект Еко-Фан. Молодь в містах, що приймають Євро-12, проводить інформаційно-розважальні заходи, намагаючись покращити сприйняття екологічних питань серед населення. Та чи змінить це сиутацію в цілому? 
Що ж, зарекомендувати себе еко-країною цього разу вже не вдасться, але хочеться вірити, що приклади (як-от, британський), стануть поштовхом для якісно нової політики.
Спеціально для КліматІнфо підготувала Аліна Аносова
Редактор: Анастасія Чабаненко


Комментариев нет:

Отправить комментарий